Pages

Tuesday, May 3, 2011

Komen Dan Respon Tok Guru Nik Abdul Aziz Tentang Kematian Osama Bin Laden

Banyak komen dan pendapat yang diberikan oleh pemimpin di seluruh dunia tentang kematian Osama. Ada yang melahirkan rasa syukur, gembira dan ada juga yang berterima kasih pada Obama dan Amarika Syarikat kerana telah berjaya menghapuskan pejuang yang dilabelkan sebagai pengganas ini. Tetapi dalam banyak-banyak ulasan dan pendapat yang diberikan, pandangan Tok Guru Nik Abdul Aziz, Menteri Besar Kelantan ini menarik perhatian TP dan TP bersetuju dengan beliau.

Kalau nak baca komen dan respon Tok Guru, sila baca dibawah ini.

___________________________________________________________

Jika benarlah Osama bin Laden benar-benar telah dibunuh oleh tentera Amerika Syarikat seperti yang diumumkan oleh Presiden Barrack Obama semalam, maka saya sebagai seorang Islam mendoakan rahmat dan keampunan Allah SWT untuk Osama bin Laden yang merupakan saudara saya di dalam Islam.
Inilah yang dituntut oleh Islam sewaktu menerima berita kematian saudara seagamanya. Sebesar manapun kesalahan seorang muslim, jika ia mati dalam keadaan agamanya Islam, keampunan terhadapnya harus dipohon oleh saudara Muslim yang lain.

Adapun keterlibatan Osama bin Laden dengan keganasan, saya serahkan kepada Allah SWT kerana ia masih belum terbukti melainkan melalui propaganda yang dipelopori oleh Amerika Syarikat. Jika benar beliau terlibat dengan keganasan, sudah tentu saya tidak menyokong keganasan tersebut.


Bagaimanapun keterlibatan Osama dengan keganasan masih lagi merupakan berita samar yang tidak dapat disahkan, namun keterlibatan Amerika Syarikat sendiri dalam keganasan sudah terbukti. Ini jelas dengan serangan terhadap Afghanistan dan Iraq yang menghancurkan kedua-dua negara ini dengan tujuan mencari senjata pemusnah yang tidak dapat dijumpai sehingga ke hari ini.

Apa pula tindakan Amerika Syarikat terhadap Israel yang terang-terang melakukan keganasan di bumi Palestin? Bukan sahaja tidak bertindak, bahkan Amerikalah yang kuat menyokong Israel.
Justeru, jika Osama dianggap sebagai pengganas, maka Israel lebih patut disebut sebagai ganas dan penyokongnya Amerika Syarikat juga tidak boleh lari dari digelar sebagai ganas. Inilah yang saya tegaskan kepada Duta Besar Amerika Syarikat yang datang ke pejabat saya pada 28 April 2011 yang lepas, bahawa sepasang selipar pun tidak boleh dirampas dari tuannya yang berhak, apatah lagi sebuah negeri yang berdaulat seperti Palestin, lebih-lebih lagi tidak berhak untuk dirampas oleh Israel.

Adapun mereka yang berkata bahawa dunia lebih selamat dengan kematian Osama, saya anggap kenyataan tersebut sebagai tidak cermat dan hanya bertujuan menampakkan diri sebagai penyokong Amerika. Jika dunia lebih selamat dengan kematian Osama, adakah dunia juga lebih selamat dengan kewujudan Amerika?

Sekian, wassalam.

Tuan Guru Dato’ Bentara Setia Haji Nik Abdul Aziz Bin Nik Mat
Pejabat Menteri Besar Kelantan.
http://www.blogtokguru.com/kematian-osama-bin-laden-respon-saya/
Gambar ini ternyata palsu
 

4 comments:

Mrs.Yie said... BALAS

tak percaya la osama dah mati..tah2 esok lusa osama keluar dengan video terbarunya seperti yg selalu dia buat sebelum2 ni..

nik rosmawati said... BALAS

kata2 Tok Guru adalah ucapan yang paling terbaik .

ASSOYFINGER67 said... BALAS

Tulah terperanjat juga dgn kata pemimpin kita....macam tak selesa jer semagai muslim kata begitu..patutnya dengan kesederhanaan

Redzyque Ramza Ramli said... BALAS

Assalamualaikum dan salam ziarah...Tok Guru oyak gitu dih...btul jgk...Keganasan Osama Xpasti lg btul ke x..Mgkin dibt2..Yg Pasti latarbelakang Osama kalau disiasat adlh org yg berpengaruh dn berilmu..."Ce cari"..hehehe..Yg confirm pengganas nye adlah Kerajaan Amerika dan Tentera Israel..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...